RESTAURACJA    HERBACIARNIA    WINIARNIA

karta herbat

LEGENDY I FAKTY O HERBACIE
 
Pierwsza wzmianka o roślinie herbacianej pojawiła się w III wieku p.n.e. i mówiła o chińskim lekarzu, który zalecił ją jako środek wzmagający koncentrację i bystrość. Co ciekawe, istnieje kilka legend mówiących o odkryciu herbaty jako naparu. Według jednej z nich, dobroczynne właściwości herbaty odkrył cesarz Szen Nung. Był to człowiek uczony i zamiłowany zielarz, który ze względów higienicznych pijał wyłącznie przegotowaną wodę. Podobno, pewnego dnia w 2737 roku p.n.e. cesarz wypoczywał pod krzewem dzikiej herbaty, gdy nagle powiew wiatru strącił kilka listków herbaty do wody, którą gotował cesarz. Napój, który w ten sposób uzyskał wprawił go w ożywienie i pokrzepił.
     Do III-go wieku n.e. napój herbaciany traktowany był jako lek, sporządzany ze świeżych zielonych liści pochodzących z dziko rosnących krzewów herbacianych. Najsłynniejsze (i zapewne najstarsze) drzewa herbaciane podziwiać można w lesie w regionie Xishuangbanna (w prowincji Yunnan). Mają około 32 metrów wysokości, średnica pnia mierzy nieco ponad metr, zaś ich wiek szacuje się na ok. 1700 lat.
     Botanicznie jest to roślina z rodziny kameliowatych - Camellia Sinensis lub Thea Sinensis.
Krzew herbaciany prócz wiecznie zielonych skórzastych listków, zdobią również niewielkie białe pączki oraz małe, zdrewniałe owoce z nasionami. Krzewy herbaciane najbardziej lubią rosnąć w gorącym i wilgotnym otoczeniu, na terenach górzystych. Raz zasadzone krzewy odpowiednio pielęgnowane dają zbiory przez ponad dwadzieścia lat.
     W różnych rejonach świata zbiera się herbaciane listki na wiele sposobów. W Japonii i w Chinach zbiory odbywają się trzykrotnie lub czterokrotnie. W południowych Indiach, na Cejlonie i w Indonezji przez cały rok. Pierwsze zbiory w północnej części Indii odbywają się w marcu i otrzymuje się herbaty typu "first flush". Składają się one z pierwszych pędów: tzw. dwa listki i pączek. Kolejny - pośredni zbiór (inbetween) ma miejsce w maju i czerwcu, natomiast tzw. "second flush" odbywa się w lipcu i sierpniu.
Krzew herbaciany znany jest przede wszystkim w odmianach: chińskiej i assamskiej. Herbaty czarne i zielone pochodzą z tego samego, jednego gatunku, a ich różny kolor, zapach i pozostałe cechy są wyłącznie rezultatem odmiennych sposobów przygotowania.
     Najogólniej herbaty można podzielić według sposobu obróbki zebranych liści, mianowicie na herbaty zielone, białe, żółte, półfermentowane, czarne (zwane w Chinach – zgodnie z kolorem naparu - czerwonymi) i ciemne (zwane w Chinach czarnymi, według koloru naparu), których podgrupą są herbaty prasowane Najważniejszym kryterium zaszeregowania herbaty do jednej z tych grup jest to, w jakim stopniu i w której fazie obróbki zaszła tzw. fermentacja (fermentacja to proces kwaszenia, w trakcie, którego dochodzi do utlenienia się soku komórkowego liścia i zmiany jego chemicznych właściwości).
W związku z różnym stanem obróbki liści ważny jest sposób parzenia herbaty.
     Po pierwsze: temperatura wody, im mniej fermentowana herbata tym chłodniejsza woda (np. herbaty białe i japońskie 60-70 C).
     Po drugie: czas parzenia, od 1 min. herbaty japońskie do minimum 8 min. herbaty owocowe.
Niektóre herbaty fermentowane np. cejlońskie, parzone powyżej 4-5 min. gorzknieją, ponieważ do naparu przedostają się garbniki. Dlatego ważne jest przerwanie zaparzania po 4-5 min.
Herbaty zielone i oolong można parzyć wielokrotnie, pod warunkiem jednak, że nie ostygły liście po poprzednim zalaniu wodą.
     Nikomu nie udało się jak na razie ustalić ile gatunków zielonej herbaty istnieje. Zdania prezentowane w literaturze fachowej są rozbieżne - mowa jest o wielu setkach, a jedno źródło wymienia nawet liczbę 8000..
Do tego dochodzą nieograniczone wprost możliwości mieszania, łączenia z dodatkami….
Spróbowaliśmy z tej mnogości wybrać dla Państwa pewna reprezentację. Oto nasza propozycja…
 
Herbaty czarne - Indie
 
Assam
Po obu stronach Brahmaputry leżą największe na świecie monokulturowe tereny uprawy herbaty. Herbaty te są lubiane na całym świecie przede wszystkim dzięki swojemu bardzo wyraźnemu, pełnemu, kwiatowo-słodkawemu smakowi o charakterystycznym, lekko ziemistym a często też nieznacznie dymnym aromacie. W Europie zwyczajem stało się picie owych herbat zwłaszcza rano, wykorzystując ich pobudzające oddziaływanie, zwykle mieszając je z mlekiem, które neutralizuje ich typowy cierpkawy smak.
 
Assam Ambaguri
Assam charakterystyczny dla drugiego zbioru, z plantacji Ambaguri. Zbiór rozpoczyna się w czerwcu. Spód dużych liści Camellia Assamica pokryty jest bujnymi srebrzystymi włoskami, co daje po zaparzeniu bogaty aromat, a napar mocny o lekko słodowym smaku. Doskonała herbata śniadaniowa.
 
Darjeeling
U podnóży pokrytych śniegiem Himalajów, na wysokości 1800 m. znajduje się miejscowość Darjeeling otoczona krzewami herbacianymi. Herbaty z tego regionu określa się mianem „szampana” pośród herbat. Subtelny smak i niezwykły aromat są efektem niepowtarzalnej kombinacji chłodnego, mglistego klimatu, wysokości, opadów, wreszcie jakości gleby i powietrza. Idealna wilgotność nadaje wyśmienity smak „herbacie z mgieł”. Zbiór wiosenny (first flush) standardowo zawiera najwięcej zielonych listków i one właśnie są w naparze najbardziej cenione. Także zawartość tipsów (srebrzyste czubki młodych, nierozwiniętych listków herbacianych), które zwykle bywają bardzo drobne, powinna być stosunkowo duża. Smak naparu jest zrównoważony, bardzo rześki i żywy, zwykle o słodkawych, kwiecistych posmakach. Czarne herbaty pochodzące z drugiego zbioru (secend flush) charakteryzują sięwyższą zawartością ciemniejszych listków, które bywają też w porównaniu z pierwszym zbiorem trochę większe. Mniej jest natomiast zielonych listków. Także tipsy bywają grubsze i dłuższe, często też gęściej pokryte puszkiem. Kolor naparu bywa głębszy i ciemniejszy, smak bardziej dojrzały i stonowany o wyraźnym udziale smaku ciemniejszych listków, zwykle o słodko kwiecistych, czasem muszkatowych (tzw. muscatel) albo owocowych, rzadziej o miodowych posmakach i ewentualnie lekko ziołowym aromacie.
 
Darjeeling Badamtam First Flush
Herbata ta uprawiana jest w jednym z najbardziej malowniczych miejsc w dolinie Lebong, położonej na wysokości od 305m do 1830m. Plantacja ta (założona w 1861r) słynie z wysokiej jakości herbaty first flush (pierwszego zbioru). Po zaparzeniu otrzymujemy złoty napar o bogatym kwiatowym aromacie,
delikatnym i słodkawym smaku.
 
Darjeelig second flush Himalayan
Mieszanka z drugiego zbioru, z dużą ilością tipsów o złoto-bursztynowej barwie naparu, z lekkim aromatem muskatu w tle. Obecność tipsów, odznaczających się jasnym, srebrzystym kolorem wskazuje na wysokiej jakości susz herbaciany.
 
Darjeeling Jungpana Second Flush
Plantacja Jungpana produkuje herbatę corocznie wygrywającą różne prestiżowe konkursy. Wysokiej jakości herbata drugiego zbioru.
 
Sikkim Temi
Herbata pochodząca z indyjskiej prowincji Sikkim położonej na wschodzie wysokich Himalajów. Posiada mocny, podobny do owocowego aromat oraz pełny, lekko słodkawy, niemal miodowy smak. Należy do bardzo rzadkich i wielce cenionych przez ekspertów odmian herbat.
 
 
Herbaty czarne – Nepal
 
Golden Nepal Maloom
Herbata z Nepalu, dojrzewająca na „szczycie świata” o bardziej orzeźwiającym smaku niż Darjeeling, należąca do specjalnie wyselekcjonowanych gatunków, ma mocny, pełny aromat i lekko słodki posmak.
 
Herbaty czarne – Cejlon
 
Najlepsze herbaty Cejlonu (specjaliści od herbaty nie używają oficjalnej nazwy Sri Lanka) produkowane są z krzewów rosnących powyżej 1200 metrów. Najwyżej położona jest plantacja Nuwara Eliya (2000 m n.p.m.), która dostarcza wybitne produkty. Herbata cejlońska jest przyjemnie cierpka i aromatyczna, najsmaczniejsza, gdy do naparu dodamy niewielkiej ilości mleka. Należy szczególnie zwracać uwagę, aby nie przedłużać parzenia ponad 3-4 min., ponieważ napar staje się cierpki.
 
Ceylon New Vithanakande
Ekskluzywna herbata, bogata w delikatne, srebrne tipsy o lekko owocowym aromacie
 
Ceylon Nuwara Eliya
Uprawiana na bardzo dużej wysokości - 2100m n.p.m. Jasny, lekko czerwonozłoty napar. Bardzo przyjemny, cytrusowy, lekko orzeźwiający smak. Można pić z odrobiną mleka, cukru lub cytryny.
 
Dimbula
To kolejny świetny region Cejlonu, daje herbaty delikatne, dobre na przedpołudnie, ale należy je krótko parzyć, ok.3 min.
 
Ceylon UVA
Świetna liściasta herbata z popularnej na Cejlonie plantacji. Rozwijające się liście dają napar o łagodnie czerwonym kolorze i pełnym, lekko ostrym smaku.
 
 
 
Herbaty czarne – Chiny
 
Główne gatunki czarnych herbat uprawiane w Chinach to Yunnan, pochodząca z regionu o tej samej nazwie i Keemun z prowincji Anhui.
 
China Keemun Mao Feng
Jest to jedna z najważniejszych chińskich herbat pochodząca z prowincji Anhui.
Istnieje wiele rodzajów herbaty Keemun: niższa gatunkowo używana jest do wielu baz śniadaniowych herbat, natomiast wyższa gatunkowo jest już rzadziej spotykana, tylko kilku rzemieślników przetwarza ją ręcznie, według starych, niezmiennych zasad. Nasza China Keemun Mao Feng Our Keemun jest wytwarzana w taki właśnie wyjątkowy sposób przez rzemieślników starej szkoły.
Po zaparzeniu otrzymujemy bogaty w smak, burgundowy (o kolorze czerwonego wina) napar z bardzo wyraźnym aromatem i zapachem. Smak kojarzy się z ciemnym cukrem trzcinowym, kakao, czerwonym słodkim winem Porto, z zauważalną nutką aromatu igiełek sosnowych. Najwyższa klasa pomiędzy herbatami Keemun produkowana corocznie w bardzo ograniczonej ilości i z powodu swej ekskluzywności bardzo wyszukiwana na całym świecie. Liść wyśmienitej jakości całkowicie, równomiernie zwinięty do drobnych igiełek.
 
Keemun
Pochodząca z prowincji Anhui, klasycznie łagodna, ciemna o dymnym zapachu. Przyspiesza trawienie.
 
Golden Yunnan
Czarna herbata z południowo-zachodniej prowincji Yunnan. Daje lekki, orzeźwiający kwiatowo-tabakowy, aromatyczny napar. Znakomita herbata na chłodne wieczory, pomaga utrzymać ciepłotę ciała, doskonale gasi pragnienie!
 
 
 
Herbaty czarne – Kenia
 
 
Kenia golden tipped
Czarna herbata z Kenii z dużą ilością złotawych koniuszków listków (tips). Daje intensywny w smaku napar o delikatnym aromacie. Doskonale nadaje się do picia z dodatkiem mleka czy innych dodatków
 
Herbaty czarne – mieszanki specjalne
 
W celu uzyskania dodatkowych walorów smakowych herbat powstały ich mieszanki. Do najbardziej znanych należą mieszanki angielskie i wschodniofryzyjskie
 
 
Mieszanka wschodniofryzyjska
Mieszanka herbat z Assamu i Jawy. Jest mocna i aromatyczna. Smak słodowy, pełny. Polecana dla osób ceniących sobie zdecydowany smak i aromat.
 
English breakfast
Zrównowazona mieszanka herbat z Ceylonu i Assamu. Typowa herbata śniadaniowa, Esencjonalna w smaku i naparze.
 
 
Herbaty czarne klasyczne naturalnie aromatyzowane
 
Aromatyzowanie czarnej herbaty ma długą wywodzącą się z Chin tradycję. Do tego celu stosuje się troskliwie dobrane kwiaty jaśminu, róż i liczi. Jedynie Lapsang Souchong zawdzięcza swój początek transportowi na smołowanych żaglowcach, gdzie liście przesiąkały zapachem smoły.
 
China Blac Jasmine
Wyjątkowa czarna herbata z dodatkiem kwiatków jaśminu.
 
China Lichee
Chińska czarna herbata o słodkawym smaku owoców lichee. Uprawie oraz suszeniu towarzyszą krzewy lichee, dzięki którym herbata posiada naturalny aromat.
 
Sacher Wien
Znana wiedeńska mieszanka z delikatnych herbat Darjeeling z wonią Earl Grey i jaśminu.
 
Chińska róża
Typowo chiński gatunek herbaty. Chińczycy niechętnie piją czarną herbatę a jeżeli juz to musi mieć bardzo przyjemny aromat. Dlatego do liści dodaje się kwiaty róży, których zapach przenika do naparu. Herbata o łagodnym smaku, z którym wspaniale harmonizuje aromat róż.
 
China “Tarry Lapsang Souchong”
Czarna herbata poddawana procesowi więdnięcia i suszenia w dymie ognisk sosnowych .Daje napar o wyraźnie dymnym aromacie i smaku oraz czerwonej barwie. Pić czystą i z  niewielką ilością mleka, lub małą ilością kandyzowanego cukru.
 
 
Herbaty czarne aromatyzowane
 
Podstawą jest mieszanka chińskich i cejlońskich herbat oraz dodatki kwiatów, liści , kawałów owoców, kory, aromatów.
 
 
Toffee
Czarna herbata, kosteczki toffee, aromat
 
Karmelowa
Czarna herbata, skorka kakaowca, czekolada karmelowa, aromat
 
Cynamonowa
Czarna herbata, kawałki cynamonu, aromat.
 
Earl Grey
Czarna herbata, olejek bergamotowy.
 
Earl Grey Imperial
Klasyczna czarna herbata cejlońska, kwiaty jaśminu, bławatek, aromat bergamotki pochodzącej z południowych Włoch.
 
Grejpfrutowa
Czarna herbata, skórki z cytryny, liście czarnej porzeczki, aromat grejpfrutowy
 
Irish Cream
Czarna herbata, kawałki czekolady, aromat whisky.
 
Migdałowa
Czarna herbata, kawałki migdałów, aromat.
 
Truskawki z Kremem
Czarna herbata, kawałki truskawek i białej czekolady, kwiatki rumianku, aromat.
 
Wiśnia Maraschino
Czarna herbata, kawałeczki wiśni, kwiatki róży, aromat.
 
Waniliowa
Czarna herbata, laska wanilii, aromat
 
Księżycowa noc
Czarna herbata, płatki bławatka, aromat
 
Orzechowa
Czarna herbata, orzeszki, aromat
 
Imbirowa
Czarna herbata, kawałki imbiru, aromat
 
Pikantna czekolada
Czarna herbata, kakao, chili, biała czekolada, czerwony pieprz
 
Meksykańska nuta
Czarna herbata, papaja kandyzowana, imbir, kardamon, czerwony pieprz, chili, kwiat kaktusa, cząstki pieprzu, aromat
 
Żeńszeniowa
Czarna herbata, korzeń żeńszenia, aromat. Pomaga przeżyć wahania ciśnienia :-)
 
Pomarańczowa
Czarna herbata, ćwiartki pomarańczy, skórka pomarańczowa, aromat
 
Herbata Mnichów
Cejlońska herbata z kwiatami jaśminu i aromatem przypominającym lawendę i egzotyczne korzenie.
 
Pieczone jabłko
Czarna herbata, jabłka, goździki, cynamon, kardamon, aromat
 
Anyżowa
Czarna herbata, anyż, aromat
 
Żurawinowa
Czarna herbata, suszona marchewka, żurawina, szafran, czerwona porzeczka, aromat
 
 
Herbaty czerwone
 
 
Oolong (półfermentowana)
Ich ojczyzną są Chiny i Tajwan. Te delikatne, o niskiej zawartości kofeiny herbaty nie należą ani do czarnych ani do zielonych. Ich liście suszone są na słońcu, aż zaczną utleniać się na brzegach. Proces ten jest następnie przerwany a liście krótko wałkowane i suszone gorącym powietrzem. Mówi się też, że w imbryku przyjmują postać smoka i stąd nazwa „smocza herbata.
Oolong uważa się za jedną z najlepszych chińskich herbat poddawanych krótkiej fermentacji (pomiędzy herbatą zieloną, a Oolongiem jest puszong- inny rodzaj herbaty, poddawanej jeszcze krótszej fermentacji). Oolong ma łagodny, owocowy smak o lekko drzewnym aromacie.
 
Oolong Fancy Formosa
Półfermentowana, łagodna herbata o pełnym aromacie i delikatnym, owocowym smaku.
 
Oolong
Półfermentowana, chińska herbata o typowym aromacie.
 
 
Pu-erh (podwójnie fermentowany)
 
Herbata Pu-Erh pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, z małego miasteczka o tej samej nazwie. Mimo że jest to herbata czerwona, ze względu na jej niezwykłe właściwości i szczególny sposób produkcji przysługuje jej osobne miejsce w klasyfikacji herbat. Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu-Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji- podczas niej dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, które zapoczątkowują dojrzewanie herbaty. Nadaje jej to specyficzny,ziemisty smak i cenne, zdrowotne właściwości. Herbatę Pu-Erh nazywa się niekiedy herbatą ‘żywą’, słynąca ze swego leczniczego oddziaływania przede wszystkim na układ trawienny i ogólnie cały metabolizm. Właściwości lecznicze herbaty Pu Erh bywają jeszcze tradycyjnie wzmacniane domieszaniem do tej herbaty kwiatów chryzantemy, dzięki czemu powstał tradycyjny kantoński herbaciany specjał Gook Po Cha . Co więcej, herbata Pu-Erh jest jedną z niewielu herbat, które celowo poddaje się procesowi starzenia- im starsza, tym droższa i bardziej pożądana (w położonych nieopodal miasteczka ‘Pu- Erh’ jaskiniach liście herbaty leżakują nawet 50 lat). Herbata Pu Erh jest też tradycyjnie prasowana. Najsłynniejszą herbatą tego rodzaju jest Tuo Cha.
 
Pu-Erh
Starsza, szlachetniejsza odmiana herbata Pu Erh. Posiada subtelniejszy smak i słodkawy aromat. Okres leżakowania 13 lat
 
Gook Po Cha
Kolejny kantoński specjał Pu-Erh z dodatkiem kwiatów chryzantem. Dodatek aromatycznych kwiatów znacznie wzbogaca charakterystyczny smak Pu-Erh.
 
Tuo Cha
Wysokiej jakości herbata sprasowana do małych miseczek, czym zyskuje dodatkowe praktyczne zastosowanie.
Ciemnoczerwony napar o wyśmienitym, wyjątkowo mocnym, lekko trawowo-słodkawym i wyraźnie dymowym smakiem oraz ekstremalnie pobudzającym oddziaływaniem na ciało i umysł.
 
 Pu-Erh Yeti
Herbata Pu-Erh (5-7 lat) z dodatkiem rodzynek, śliwek, orzechów włoskich, cynamonu, kardamonu, czerwonej papryki i aromatu
 
Pu-Erh Truskawkowy
Z dodatkiem truskawek
 
Pu-Erh  Pomarańczowy
Z dodatkiem pomarańczy
 
Pu-Erh Grejfrutowy
Z dodatkiem grejfruta
 
Pu-Erh Wiśnia i Rum
Z dodatkiem wiśni w rumie
 
 
Herbaty Zielone 
 
 
Zielone herbaty są herbatami niefermentowanymi. Aby nie dopuścić do fermentacji, należy liście zebrane z krzewu jak najszybciej podgrzać, co robi się albo na metalowych patelniach (tradycyjny chiński sposób) albo poprzez wyparzenie (tradycyjny japoński sposób).
Następne procesy zależne są od kategorii jakości herbaty i obszaru produkcji, ogólnie można jednak powiedzieć, że następuje gniecenie, kształtowanie, suszenie, selekcję a ostatnią fazą bywa dosuszanie.
Największymi zwolennikami tych herbat są Chińczycy i Japończycy
Niemożliwe do ogarnięcia bogactwo gatunków i odmian zapewnia koneserom zielonej herbaty szeroką gamę nowych odkryć smakowych. Zielony napar może mieć aromat dymnognilny, kwietno-owocowy, zwyczajny, czyli nieco cierpki lub wybitnie szlachetny.
Jeśli chodzi o nadawanie nazw nie szczędzono poetyckich określeń i górnolotnych skojarzeń. Nazwy wielu herbat pochodzą od bóstw, legendarnych postaci, kwiatów, rzek czy szczytów górskich. Do znanych na całym świecie klasyków pośród zielonych herbat zaliczają się między innymi Chun Mee Gunpowder, Lung Ching i Pi Lo Chun.
 
 
Chiny
 
 
China Sencha
Uprawiana w Chinach herbata typu japońskiego - Sencha. Daje klarowny napar o miodowym kolorze. Delikatna w smaku i zapachu. Ułatwia trawienie, bogata w witaminę C.
 
China Genmaicha
Zielona herbata typu Sencha z dodatkiem prażonego ryżu i kukurydzy w stylu japońskim. Złoty napar o mocnym zapachu ryżu i orzechów.
 
China Bancha
Uprawiana w Chinach herbata Bancha swoją jakością przypomina tą pochodzącą z Japonii. Posiada przyjemny zapach.
Bancha jest podstawową herbata leczniczą w makrobiotyce. Możemy z niej samodzielnie zrobić też herbatę Hojicha (dwie duże łyżeczki Bancha prażymy na patelni, na średnim ogniu przez dwie minuty, aż do momentu kiedy herbata w zapachu będzie przypominała orzechy). Zaparzać tak jak Banchę.
 
China Kukicha
Uprawiana w Chinach herbata typu japońskiego – chińska Kukicha produkowana jest z młodych, wiosennych listków oraz ze szczytowych gałązek. Po zaparzeniu otrzymujemy bursztynowy, aromatyczny napar w smaku przypominający słodki jęczmień. Kukicha zawiera mniej teiny niż większość zielonych herbat.
 
Chun Mee (Piękne Brwi; Cesarskie Brwi)
Zielona herbata z chińskiej prowincji Chun Mee - daje przejrzysty, jasnożółty napar o gładkim smaku. Pić czystą lub z miętą jako orzeźwiający napój.
 
China Gunpowder (Proch strzelniczy)
Zielona herbata chińska typu Gunpowder, dająca zielonkawo-miedziany napar o cierpkim smaku.
 
Gunpowder-Temple of Heaven (Niebiańska Świątynia)
Najwyższej jakości chińska zielona herbata. Listki herbaty są ciasno zwinięte
w połyskujące małe kulki przypominające proch strzelniczy, rozwijające się podczas parzenia.
Daje mocny napar o cierpkim smaku. Należy pić czystą po południu lub wieczorem, można podawać również jako mrożoną z cytryną lub miętą z cukrem.
 
Pi Lo Chun (Nefrytowa Spirala Wiosny)
Jedna z najsławniejszych i najrzadszych chińskich herbat. Duże liście i pączki są ręcznie zwijane w maleńkie spirale. Żółtozielony napar ma niepowtarzalny, świeży słodkawy aromat. Herbata nadzwyczajnej jakości na specjalne okazje.
 
Jade Bamboo (Nefrytowe pędy bambusa)
Pochodząca z prowincji Yunnan, ręcznie wytwarzana herbata. Szmaragdowo - zielone liście są utkane na kształt stożka - piramidki, które otwierają się w trakcie zaparzania. Herbata orzechowej nucie i szmaragdowym kolorze.
 
Calabash green
Ręcznie zwijane na kształt szyszek liście z dużą ilością białych tipsów, które oplatają ukryty w środku kwiat lichee. Herbata po zaparzeniu rozwija się w piękny "kwiat". Produkowany w niewielkich ilościach specjał chiński.
 
Yunnan Green
Zielona herbata z chińskiej prowincji Yunnan produkowana jest tam od ponad 1700 lat. Liście tej herbaty poddawane są delikatnej obróbce, mają regularny kształt i zielonkawy kolor.
Daje bardzo smaczny napar o wyrafinowanym smaku i aromacie.
 
 
Japonia
 
 
Japan Sencha Hon
Zielona herbata z Japonii – Sencha (wczesny zbiór). Bardzo wysokiej klasy herbata, daje jasnozielony napar o wspaniałym, delikatnie słodkawym smaku.
To, co czyni z Senchy najbardziej popularną japońską herbatę, to głównie jej niesamowita „pijalność”. Chodzi tu przede wszystkim o jej niezwykle rześki, lekki i wyrównany, delikatnie słodkawy i przyjemnie uwierający smak, który w zależności od przeparzania i podgrzewania w trakcie dosuszania może mieć także i wyraźnie ziołowe (ewent. trawowe), albo odwrotnie – gładkie, średnio słodkawe tony.
 
 
Japan Gyokuro Fudjijama (Szlachetne Krople Rosy)
Najwyższej jakości zielona herbata z Japonii. Jej igiełkowate liście są zakrywane w 90% w okresie dojrzewania, dlatego mają zwiększoną zawartość chlorofilu. Mają ciemnozielony kolor i mniejszą zawartość taniny, co powoduje, że herbata ma subtelniejszy i bardziej słodkawy smak. Do picia na specjalne okazje, po jedzeniu lub jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój.
 
 
 
Herbaty zielone aromatyzowane
 
  
 
Jaśminowa z kwiatkami
Zielona herbata chińska z dodatkiem kwiatków jaśminu. Ulubiona herbata w Chinach. Daje wspaniały, jaśminowy aromat, subtelny i lekki napar.
 
Tuareg– Miętowa
Zielona herbata Gunpowder, mięta nana, aromat.
 
Kaktusowa Sencha
Zielona herbata Sencha, trawa cytrynowa, kwiaty pomarańczy, aromat opuncji
 
Sencha Lemon
Zielona herbata Sencha, skórka cytrynowa, kawałeczki cytryny, limonki i wanilii, kryształki cukru, liście eukaliptusa, kwiatki słonecznika, aromat
 
Madame Butterfly
Zielona herbata Sencha, kawałki papaji, ananasa, kwiat słonecznika, aromat.
 
Sencha Sakura
Zielona herbata Sencha, owoce wiśni, płatki dzikiej róży, jaśminu, piwonii i róży, aromat.
 
Sencha Magiczna porzeczka
Zielona herbata, cukier porzeczkowy, kwiat lawendy, czarny bez, aromat                               
 
Sencha Żeńszeniowa
Zielona herbata, oset, żeńszeń w proszku, naturalny aromat
 
Kaktusowa gruszka
Zielona herbata, gruszki, melon, pączki róży, kiwi, aromat
 
Fancy Melange
Delikatnie dobrana mieszanka z Chun Mee, Gunpowder, China Lichee i chińskiej różanej herbaty.
 
8 skarbów shaolin
Sencha, gunpowder, Chung mee, Pai Mu tan, Lung Ching, Snow Buds, Pi Lo Chan, kawałki ananasa, truskawek, kwiat słonecznika
 
Mały smok
Zielona herbata, kawałki truskawek, rabarbaru, kwiat słonecznika, aromat
 
Orientalna noc
Zielona herbata, czarna herbata, płatki jaśminu, słonecznika i róż, aromat
 
Truskawki w śmietanie
Zielona herbata (sencha), truskawki, aromat
 
 
 
Herbaty Żółte – Chiny
  
 
 
W starożytnych Chinach na użytek cesarza obmyślano specjalny sposób zbioru herbaty: pracowały przy nim wyłącznie dziewice, obcinając złotymi nożyczkami najdelikatniejsze pąki. Nosiły przy tym białe rękawiczki, by herbata w cesarskiej filiżance była naprawdę nietknięta. Obecnie nie zbiera się tak herbat, mówi się jednak o cesarskim zbiorze przy okazji herbat najwyższej jakości. Zbioru dokonuje się tylko raz w roku obrywając wyłącznie świeże pąki i co najwyżej jeden górny listek.
Pod nazwą „żółtych” sprzedawane są także herbaty, które uzyskały przydomek herbat cesarskich.
Żółte herbaty są herbatami dodatkowo lekko fermentowanymi. Chodzi o dosyć rzadką i niezwykle drogą chińską specjalność. Dokładny proces produkcji jest utrzymywany w tajemnicy, liść jest od razu po zebraniu gwałtownie podgrzewany na metalowych patelniach a następnie zwijany i gnieciony na różne sposoby. Prawdopodobnie przed końcowym dosuszaniem i segregowaniem zostaje sztucznie wywołany proces fermentacji, który następnie jest gwałtownie zatrzymany, dzięki czemu owa herbata uzyskuje swe wyjątkowe właściwości. Drugim możliwym sposobem obróbki tych herbat, o którym można się doczytać w literaturze, jest długotrwałe suszenie liści herbacianych w grubszych warstwach pod płachtami, czemu towarzyszą zmiany wyższych i niższych temperatur.
 
 
Yellow Tea Huang Xiao Tea
Ta rzadko spotykana żółta herbata znana jest od czasów dynastii Ming i Qing. Mówi się, że metoda tej produkcji zaginęła i została odkryta na nowo w latach 70 XX wieku. Od tego czasu wygrywa wiele liczących się konkursów dotyczących jakości herbaty, jak np. China’s Tea Cup w 1999 roku.
 
 
Sencha Fitness
Herbata żółta sencha, gummi arabicum
Ta herbata to idealns sposób na doskonałą sylwetkę. Zawarte w niej enzymy pomagają w procesach trawiennych i przyspieszają spalanie tłuszczów, a wszystko dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania.
 
 
 
Herbaty Białe
  
 
Powstają z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec rozwinięciu się cząsteczek chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest w głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Białe herbaty są lekko fermentowane. Zebrany liść nie jest gwałtownie podgrzewany, ale stosunkowo szybko ususzony, bez jakiegokolwiek zwijania. Te herbaty charakteryzuje się wysoką zawartością pokrytych puszkiem koniuszków pączków (tzw. tipsów).
 
Pai Mu Tan (Biała Piwonia)
Pai znaczy biały, a Mu Tan to kwiat Piwoni. Jasno pomarańczowy napar i duża ilość białych pączków sprawiają że ta herbata to najlepsze połączenie delikatnego smaku i cudownego aromatu.
Chińska biała herbata produkowana w niewielkich ilościach w południowo-wschodniej części prowincji Fujian. Sugerujemy, aby pić ją bez mleka i cukru, po posiłkach lub jako lekką herbatę popołudniową.
  
White Monkey (Biała Małpa)
Biała herbata z długimi, ręcznie zwijanymi liśćmi. Daje napar o jasnym kolorze. Bogaty i delikatny smak.
  
China Silvery Strawberry (Srebrna Truskawka)
Ręcznie zwinięte na kształt truskawek liście. Z dużą ilości białych koniuszków listków.
Produkowany w małych ilościach chiński specjał.
 
 
 
Herbaty Owocowe
 
Duża grupa herbat, będąca różnorodnymi mieszankami owoców i kwiatów, najczęściej z domieszką płatków hibiskusa, zwanego inaczej malwą sudańską. Hibiskus nadaje naparowi piękny czerwony kolor i pewną kwasowość. Oprócz hibiskusa mamy suszone, kandyzowane lub liofilizowane owoce, płatki kwiatów, skórki cytrusów, rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, suszone listki malin itp.
Herbaty owocowe świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.
 
Różowy Grapefruit
Hibiskus, jabłka, dzika róża, skórka pomarańczy, duże kawałki papai, ćwiartki grejpfruta, aromat
 
Mandarynka z Imbirem
Jabłka, gruszki, figi, daktyle, skórka pomarańczy, ćwiartki pomarańczy, imbir, aromat
 
Sycylijska gruszka
Gruszki, ćwiartki pomarańczy, skórka pomarańczy, kwiat słonecznika, naturalny kwasek cytrynowy, aromat
 
Amaretto
Hibiskus, jabłka, ciasteczka amaretto, marcepan, migdały, porzeczka, dzika róża, skórka pomarańczy, aromat
 
Bora Bora
Hibiskus, jabłko, rodzynki, owoce czarnego bzu, papaja, czarna porzeczka, malina, truskawka, kwiaty nagietka i bławatka, aromat.
 
Wiśnie w Rumie
Hibiskus, wiśnie, rodzynki, owoce czarnego bzu, kawałki ananasa, aromat rumu.
 
Pina Colada
Owoc dzikiej róży, kawałki jabłka, hibiskus, kawałki ananasa i kokosu, aromat
 
Owoc miłości
Hibiskus, owoc dzikiej róży, jabłko, kwiat słonecznika, skórki pomarańczy, aromat
 
Owocowy raj
Hibiskus, jabłko, owoc dzikiej róży, skórka pomarańczy, rodzynki, papaja, ananas, poziomki, płatki słonecznika, aromat
 
Królewski Bukiet
Hibiskus, ananas, papaja, rodzynki, czarny bez, płatki róży, truskawki, aromat
 
Piernikowy Domek
Kawałki jabłek, ananasa, buraków i papai, laska cynamonu, prażone migdały, prażona kukurydza, orzeszki ziemne, kawałki kokosu, aromat
 
Energy Tea Guarana
Hibiskus, płatki róży, kawałeczki jabłka, guarana, melisa, liście jeżyny, trawa cytrynowa, aromat.
 
Szarlotka
Hibiskus, jabłko, owoc dzikiej róży, cynamon, aromat
 
Coco-banan
Hibiskus, jabłko, ananas, czarny bez, rodzynki, kokos, kawałki banana, aromat
 
Malinowa
Hibiskus, rodzynki, owoc maliny, aromat
 
 
Yerba Maté
 
 
Tradycyjny napój paragwajskich Indian,w ysuszone i zmielone liście i  pączki ostrokrzewu paragwajskiego (Yerba maté - Ilex paraguensis). Mocno pobudzający napar o przyjemnie cierpkim smaku. Napój ten znakomicie gasi pragnienie i pobudza.
Tradycyjnie pije się tą herbatę z wydrążonej tykwy (zwanej kalebasą) z metalową rurką, zakończoną sitkiem (zwanej bombilą).
Tak ją też podajemy w naszej herbaciarni.
 
 
Mate Green
Bardzo popularny napój w Ameryce Łacińskiej, pochodzący z Brazylii i Argentyny. Mate nie należy do rodziny herbat. Ma bardzo dużą zawartość kofeiny,więcej niż kawa czy inne herbaty. Zawiera również wiele witamin, białka, magnezu, żelaza, i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie.
 
Mate Prażona
mate prażona (palona)
 
Mate anyżowa
z dodatkiem anyżu
 
Salida Del Sol
mate zielona z trawką cytrynową
 
 
 
Rooibos – herbata z czerwonokrzewu
 
 
Unikalna południowoafrykańska herbata o działaniu zdrowotnym. Uprawia się ją na ekologicznie czystych wzgórzach regionu Cedaberg, na Przylądku Dobrej Nadziei. Igiełkowate liście i gałązki tej rośliny, znanej również pod łacińską nazwą Aspalathus Linearis, wydzielają wspaniały zapach, któremu dorównuje smakiem sporządzony z nich napar.
 
Rooibos super grade
Południowoafrykański napar o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Jest bogaty w antyutleniacze wiążące wolne rodniki, o małej ilości garbników (tanin). Zawiera z kolei dużą ilość witamin i minerałów. Korzystnie działa na skórę. Nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nie działa podrażniająco.
 
Rooibos Khalahari
Herbata rooibos, kawałeczki czekolady, trawa cytrynowa, bławatek, naturalny aromat
 
Rooibos Amore
Czerwony rooibos BIO, rodzynki, kawałki truskawek, lukrecja, Muira Puama (afrodyzjak łodyga lirosma ovata), kwiatki wrzosu i piwonii, aromat.
 
 
Napary z przypraw, korzeni i ziół (polecane w medycynie Ajurwedyjskiej)
 
Można pięknie wyjaśniać termin Ajurweda jako „wiedza o zdrowym życiu”, co oddaje i nazwę i treść indyjskiejj medycyny tradycyjnej.
 
 
 
BIO Yogi Tea
Cynamon, lukrecja, imbir, kardamon, goździki, czarny pieprz.
Napar daje bardzo mocny aromat i ostry – orzeźwiający smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbat zarówno czystych jak i aromatyzowanych. Napar ma działanie rozgrzewające i energetyzujące - dodaje sił i poprawia nastrój, oczyszcza krew, koi i wzmacnia system nerwowy.
Podajemy z miodem, plastrem pomarańczy i cytryny
 
Ogród Ziół
Mięta, melisa, liście poziomki, kwiat rumianku, płatki róży, liście jeżyny, liście czerwonej porzeczki, liście lawendy, dziurawiec
 
Smak natury
Trawa cytrynowa, skórka cytryny, imbir, mięta, czarny pieprz, korzeń lukrecji
 
Lipa z maliną
Napar ułatwia walkę z przeziębieniem, redukuje kaszel. Podajemy z miodem.
 
 
 
Dodatki do Herbaty 
 
 
Imbir
Duże kawałki świeżego, kandyzowanego imbiru. Rozgrzewa i podnosi odporność.
Najlepszy jako dodatek do czarnej, mocnej herbaty
 
Cukierki herbaciane
Najwyższej jakości, ręcznie wyrabiane cukierki z ekstraktem z herbaty. Każdy z 10 wzorów ma swój niepowtarzalny smak.
 
Konfitura z płatków róży
 
Konfitura z wiśni
 
Miód z pasieki